Gezondheid
Eet gezond, beweeg voldoende, zorg voor een goede nachtrust en voldoende ontspanning. Wanneer je gezond en gevarieerd eet heb je geen vitaminepreparaten en/of kalktabletten nodig. Wil je ze wel, vergelijk dan eens de prijzen. Het loont beslist de moeite!

Slik niet bij elke opkomende hoofdpijn meteen een aspirine of paracetamol, maar wandel een stukje, laat je masseren of neem een warme douche.

Voordat je een ziektekostenverzekering kiest kun je het beste de premies voor de basisverzekering, de premies voor evt. uitbreidingen en het dienstenpakket van verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar vergelijken. Ook kan het lonend zijn je ‘eigen risico” te verhogen. Dat kan al gauw 20 per maand schelen op je aanvullende verzekering.

Gezond leven betekent ook stoppen met roken! Roken is niet alleen heel ongezond, maar ook vreselijk duur. Voor een fractie van het geld dat je tot je dood zal besteden aan roken kun je een cursus ‘Stoppen met roken’ volgen.

Wanneer je een bril nodig hebt is het verstandig eerst een bij een aantal brillenzaken langs te gaan en te vragen naar aanbiedingen. Dit kan heel veel geld schelen!

Huisvesting
Zijn de woonlasten die je maandelijks hebt echt lasten, overweeg dan om te verhuizen naar een goedkoper huis. Een huis kopen in plaats van huren kan op den duur voordeliger zijn, zeker als het ook belastingvoordelen oplevert. Doe het onderhoud aan je huis zo veel mogelijk zelf, zodat je geen dure vakman hoeft te betalen. De laatste jaren komen er steeds meer woongroepen. Naast praktische en financile voordelen vinden veel mensen het vaak ook gezelliger om met anderen een huis te delen.

Water
Een douche nemen is goedkoper dan een bad. Het scheelt ruim de helft. Laat bij het tandenpoetsen geen water lopen. Een water besparende douchekop kost niet veel en bespaart wel veel water en energie. Je bespaart water door je eerst even nat te maken, dan de kraan dicht te draaien, je rustig in te zepen en daarna de douche weer aan te zetten om af te spoelen. Je hoeft echt niet iedere dag te douchen. Even snel wassen aan de wastafel bespaart tijd en water. Wanneer je direct na elkaar gaat douchen is de ruimte nog warm en is het eerste water ook niet meer zo koud. Samen douchen spaart ook water en kan heel gezellig zijn. 🙂

Heb je kinderen die te lang douchen? Spreek een redelijke tijd af of zet een kookwekker en waarschuw n keer als die tijd is afgelopen. Luistert jouw kind niet, aarzel niet om ergens een warme kraan open te draaien, zodat zoon- of dochterlief een koude straal te verduren krijgt.
Je kunt ook jouw kind tien minuten voor zijn/haar favoriete tv-programma onder de douche sturen. Verder kun je kinderen ook samen laten douchen.

Gebruik je (vaat)wasmachine pas als hij vol is en maak gebruik van nachtstroom. Sla bij wassen de voorwas over. Extra vuile stukken of vlekken kun je van tevoren even insmeren met een beetje zeep.
Gebruik niet teveel wasmiddel. Onderhoud je (vaat)wasmachine goed. Zorg dat hij waterpas staat en laat de deur of het deksel open als je hem niet gebruikt.

Wees zuinig met water, zet groenten, rijst en granen niet met te veel water op en meet af hoeveel je nodig hebt om thee of koffie te zetten. Zet je geiser of boiler bij het meest gebruikte aftappunt en isoleer de leidingen. Spaar je afwas op. En keer afwassen kost minder water dan drie keer en kost ook minder tijd. Als je voor- en naspoelt in een bak met water verbruik je minder water dan wanneer je de vaat onder een lopende kraan houdt.

Je auto kun je gemakkelijk met drie emmers water wassen. Gooi te veel getapt water, waswater van de groenten of water dat uit de kraan komt voordat het heet genoeg is niet weg, maar vul er een
gieter mee en geeft hiermee de planten water. De tuin sproeien is maar zelden nodig. Gebruik in plaats van een tuinslang een gieter en begiet de tuin na zonsondergang, zodat zo min mogelijk water verdampt. Laat kranen niet lekken, maar vervang tijdig het leertje. Gebruikt water (ook regenwater!) kun je op allerlei manieren (her) gebruiken: afwaswater om de wc door te spoelen, water van handwas om de stoep te vegen, waswater van groenten voor de tuin, badwater om de was in voor te weken, enzovoort, enzovoort.

Gas en elektra
Isoleer je huis zo veel mogelijk. Ventileer wel dagelijks ! Stop kieren dicht (geen ventilatiegaten natuurlijk). Gebruik zoveel mogelijk spaarlampen. Zet alle stroom verbruikende apparaten zoals de tv, radio, magnetron, computer echt uit als ze niet nodig zijn, dus NIET op standby. Haal gewoon de stekker uit het stopcontact! De waakvlam van de cv-ketel kan in de zomer ook uit. De pomp hoeft maar 1 keer per maand even te draaien, de rest van de tijd: uitzetten!