Eten buiten de deur
Verzamel goedkope adressen om uit eten te gaan. Koksscholen serveren goedkope maaltijden, er zijn wijk- en dienstencentra en die koken ook vaak warme maaltijden voor mensen die voordelig willen eten.Op bepaalde dagen kosten pizza’s of andere maaltijden in gewone restaurants vaak maar een tientje. Ga je uit eten en krijg je niet alles op, vraag dan gerust naar een “doggy bag”, zodat je het overgebleven eten mee naar huis kunt nemen. De kok zal dit zien als een compliment. Zorg dat je altijd iets makkelijks in huis hebt, dat je kunt klaarmaken als je geen zin hebt om te koken, bijv. blikken maaltijdsoep en afbakbroodjes. Je kunt ook kiezen voor een broodmaaltijd of voor die ene keer, een patatje halen.

Vakantie
Vakantie is voor veel mensen de tijd om zorgen even echt aan de kant te zetten en wat bij te komen. Het is dan ook heel vervelend als je eigenlijk geen geld hebt om weg te gaan.
Gelukkig zijn er ook andere manieren om toch een vakantie(gevoel) te hebben. Je hoeft niet perse op reis om een leuke vakantie te hebben. Ga een stuk fietsen of wandelen, ga picknicken, bezoek dat museum in de buurt en ga af en toe uit eten.

Steeds meer mensen met een duur huis en veel bezittingen hebben behoefte aan een betrouwbare oppas tijdens hun vakantie. Informeer eens bij vrienden of kennissen. Je kunt proberen iemand te vinden die voor een aantal weken zijn of haar woning met jou wil ruilen. Wanneer je dit zelf niet lukt kun je contact opnemen met instanties die dit voor je kunnen regelen. Kijk eens voor adressen op het internet !

Er is een groot verschil in prijzen van campings. Zoek naar goedkope overnachtingsmogelijkheden, zoals trekkershutten, jeugdherbergen of kamperen bij de boer. Jeugdherbergen zijn al geruime tijd toegankelijk voor alle leeftijden. Wil je kamperen bij de boer, dan kun je ook naar adressen zoeken op het internet. Veel campingspullen kun je tweedehands kopen.

Vervoer
Wanneer je krap bij kas zit is een auto vaak een grote kostenpost, waar vaak zo’n 250 euro per maand naar toe gaat. Uit onderzoek is gebleken dat een gemiddelde Nederlandse auto met een gemiddeld aantal passagiers altijd duurder is dan het openbaar vervoer.

Heb je maar af en toe een auto nodig, dan kun je die vrij gemakkelijk en goedkoop huren, of je kunt gaan carpoolen. Zoek op het internet naar adressen. Steeds meer mensen besluiten om een auto met anderen te delen en dit allemaal netjes per contract te regelen. Wil je een andere auto kopen, bedenk dan goed welke eisen je aan een auto stelt. Moet je er veel mee rijden, wil je ermee op vakantie en met hoeveel personen en hoeveel bagage, moet er een caravan of aanhangwagen achter en hoe vaak. Stel deze vragen bij een goede dealer en kijk eerst eens bij de tweedehands auto’s.

Woon je ver van je werk vandaan, dan kun je overwegen om dichter bij je werk te gaan wonen.
Hoe harder je rijdt, des te meer brandstof je verbruikt. Geef je vaak hard gas en rem je veel tussendoor, dan verbruik je ook meer brandstof dan wanneer je een constante snelheid houdt. Een lager toerental rijdt ook zuiniger. Als je eerder schakelt naar een hogere versnelling verbruik je minder brandstof. Vaak is tanken bij jou in de buurt goedkoper dan aan de snelweg. Vooral een zogenaamde witte pomp is aanzienlijk goedkoper.

De trein: Vaak kun je een voordeel kaart kopen. Aanschaf van het voordeelurenabonnement (40% korting tijdens de voordeeluren) kan soms heel voordelig zijn als je wat vaker met de trein reist.
Kijk eens op internet naar de website van de NS voor de mogelijkheden.

Kleding, schoenen en uiterlijk
Veel nauwelijks gedragen kleding wordt door anderen weggedaan en komt terecht bij onder andere het Leger des Heils of een kringloopwinkel. Wij hebben al geadviseerd om daar eens regelmatig een kijkje te nemen. Soms hoef je echter niet eens nieuwe kleding te kopen om toch iets nieuws te hebben. Zorg dat je een basisgarderobe hebt en koop vervolgens steeds kleding die daarbij past. Met leuke, goedkope accessoires heb je dan steeds een andere outfit.
Wacht op de uitverkoop. Bezoek dan ook eens wat duurdere winkels die je anders niet bezoekt. Naar verhouding zijn de kortingen daar hoger. Pas er alleen voor op dat je in jouw enthousiasme niet teveel dingen koopt die je niet nodig hebt. Misschien kun je een saaie bloes in een pittig kleurtje verven? Kijk kritisch in je kledingkast voordat je gaat winkelen. Kijk wat je nog past, wat je nieuw nodig hebt en koop kleding die je met andere kleding kunt combineren. Misschien kun je, als je kijkt naar kleding die je al een poosje niet gedragen hebt, op ideen komen. Bepaalde dingen kun je misschien vermaken, of je kunt nieuwe combinaties maken of iets verven. Kijk eens bij familieleden of vrienden in de kast en ruil die kleding waar je zelf op uitgekeken bent.
Je kunt (heel discreet) een avondjurk, een trouwjurk of een smoking huren bij speciale zaken. Je kunt voor dergelijke kleding ook kijken in advertenties, in de krant onder de rubriek kleding of op het prikbord van de supermarkt.

Leg voorraden aan van kinderkleding die jouw kinderen in de toekomst kunnen dragen en die je nu goedkoop kunt kopen. Ook voor jezelf kun je bijvoorbeeld nu voordelig een winterjas kopen die je pas over een half jaar kunt dragen. Het kan best zin hebben om als vrouw eens bij de mannenafdeling te neuzen of om als volwassene bij de kinderafdeling te kijken.

Knip je haar zelf of ga naar een kappersschool waar ze het gratis knippen. Ga je naar een gewone kapper, was dan eerst zelf je haar en weiger allerlei verstevigende haarmiddelen.