Halveren
Vaak gebruik je onbewust ergens veel te veel van, bijvoorbeeld shampoo of afwasmiddel. Gebruik bij het haren wassen eens de helft van wat je normaal gebruikt, om te kijken of dat genoeg is. Zijn je haren schoon, gebruik dan de volgende keer nog iets minder, net zo lang tot het niet meer werkt.
Dat geldt ook voor tandpasta. Een pietsie is vaak al genoeg !

Alles is er al
Als je het geduld hebt om iets niet te kopen en ondertussen aan iedereen vertelt wat je nodig hebt, dan is de kans groot dat je het krijgt of vindt. Veel mensen vinden het leuk om iemand een plezier te doen met iets dat bij hen vaak al lang vergeten in de kast of op zolder ligt.

Onderhandelen
Je hoeft echt niet meteen de gevraagde prijs te betalen voor een ijskast, een bankstel, een kledingstuk of een vakantiereis. Een winkelier verkoopt liever iets tegen een lagere prijs dan helemaal niet. Op de markt is het al heel gebruikelijk om af te dingen, maar ook in winkels
kun je altijd proberen om iets van de prijs af te krijgen. Blijf wel vriendelijk !

Hierna volgen er een aantal tips per categorie
Ook hier geldt weer: sommige tips zul je heel handig vinden, terwijl andere naar jouw idee veel té ver gaan. Kijk gewoon wat je kunt gebruiken en lees verder als het niet geschikt voor je is.

Voedsel
Bewaar etensresten. Oud brood kun je roosteren of je kunt er pizza’s, tosti’s of wentelteefjes van maken. Het kooknat van aardappelen en groente is prima te gebruiken als basis voor soep, jus en sauzen. Een restje aardappelen kun je opbakken, in een salade doen of er puree van maken. Een nog kleiner restje kun je in de soep doen. Andere restjes kun je gebruiken in soep, saus of omelet of aanvullen met verse ingredienten tot een volledige maaltijd.

Van groenten heb je veel minder nodig wanneer je ze rauw in een salade verwerkt dan wanneer je ze kookt. Koop vooral groente van het seizoen. Deze groente is goedkoper dan andere. Koop meteen een grote hoeveelheid van een product dat goed bewaard kan worden.

Koop zo weinig mogelijk gemaksvoedsel, zoals kant en klare maaltijden of voorgesneden groente, dat is veel duurder.

Bepaalde producten zijn in bijvoorbeeld Turkse of Chinese winkels heel goedkoop. Kijk maar eens naar Turks brood, olijven en fetakaas.

Er is in de natuur heel wat groente en fruit gratis te vinden. Bramen, bosbessen en vlierbessen zijn lekker als jam of in je toetje.

Koop geen lunch op je werk, maar maak zelf je lunch, stop die in een trommeltje en neem een thermosfles mee.

Bespaar energie tijdens het koken door altijd deksels op de pan te doen en niet te veel water te gebruiken. Bij groente en aardappelen is een bodempje genoeg. Zodra het kookt kan de warmtebron zo laag mogelijk. Zet ook voor het maken van koffie en thee niet elke keer te veel water op. Een Senseo is gemiddeld 4 x zo duur dan een gewoon koffiezetapparaat in het gebruik.

Heb je goed stapelbare pannen, dan kun je een aantal pannen op n warmtebron gaar krijgen of warm houden. Wanneer je peulvruchten, rijst en andere granen van te voren weekt, scheelt dit in kooktijd.

Koop geen dure chips of zoutjes, maar maak zelf snacks door bijvoorbeeld kroepoek te bakken, pelpinda’s te kopen, wat toastjes met kaas te maken of kaas in hele kleine blokjes te serveren in een schaaltje.

Vervang vlees eens door iets anders. Met een eitje, wat geraspte kaas, kruiden of een lekker sausje mis je vlees niet eens, maar ben je wel veel goedkoper uit! Andere vleesvervangers zijn tempeh en tofu, dat je kunt marineren als vlees.

Drank
Wil je minder drinken, koop dan alleen voor de weekenden een bepaalde hoeveelheid drank. Drink door de week iets gewoons en in de weekeinden of op speciale gelegenheden iets duurders. Wijn kun je aanlengen met water. Blikjes drank zijn duurder dan flesjes en zijn bovendien slecht voor het milieu.

Met een thee-ei heb je veel minder thee nodig dan wanneer je een theezakje gebruikt. Gebruik een nylon koffiefilter in plaats van papieren.

Gebruik een vacuum pompje om een aangebroken fles wijn langer te bewaren.

Frisdranken zijn erg duur. Koop dus minder fris en maak eens wat vaker limonade (van siroop) of ijsthee of koffie.

Uitgaan en festiviteiten
Ga niet ergens iets drinken, alleen omdat je naar het toilet moet. In openbare gebouwen, bijvoorbeeld het gemeentehuis, grote warenhuizen of de bibliotheek zijn vaak ook (gratis) toiletten.

Zoek uit waar er gratis uitjes zijn. Veel plaatsen hebben gratis lunchconcerten, musea, straatfestivals en markten. In bijna alle gemeenten zijn er ’s zomers veel festivals.

Kortingen
Wanneer je een minimuminkomen hebt of in de schuldsanering zit, kun je bij jouw gemeente informatie krijgen hoe en waarop je kortingen kunt krijgen.
Ook kun je vrijstellingen van belastingen en heffingen krijgen.