Samen goedkoper
Wanneer je met meer mensen samenwoont zijn veel dingen een stuk goedkoper dan wanneer je alleen woont. Denk maar aan de huur, meubels, gas en licht, en eten. Als je niet samenwoont kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een eetgroep te beginnen en zo de kosten te delen.

Word een bewuste consument
Een bewuste consument wil waar voor zijn geld en weet waar hij het beste zijn aankopen kan doen. Als je wil proberen om op je boodschappen te bezuinigen, dan is het raadzaam om een prijzenschrift bij te houden. Vergelijk producten door de prijzen te noteren en de winkel waar je het hebt gekocht. Noteer het merkje en ook het gewicht, zodat je goed kunt vergelijken.Je zult dan al snel merken dat een product in de ene winkel goedkoper is dan in een andere. Ook zie je dat huismerken goedkoper zijn dan merkartikelen, terwijl ze vaak even goed zijn. Maak er samen met de kinderen een sport van om goedkopere artikelen op de kop te tikken. Leer kinderen de trucs van reclame te doorzien! Op die manier leren kinderen ook bewuste consumenten te worden en bescherm je ze als ouders tegen grote financiele problemen. Kinderen doen immers na wat ouders voordoen!

Aanschaf dure goederen
Bij het aanschaffen van dure goederen, bijvoorbeeld een wasmachine of koelkast, kun je het beste een vergelijking maken door te kijken naar de verschillende mogelijkheden, het energieverbruik en de levensduur. Een goede hulp daarbij is de Consumentengids, waarin de Consumentenbond regelmatig dergelijke productvergelijkingen houdt. Kijk ook, als dat kan, op internet en vergelijk prijzen en energielabels.

Koop tweedehands
Veel mensen schamen zich ervoor dat ze tweedehands spullen, en dan vooral tweedehands kleding, kopen. Onzin natuurlijk, want alle kleding die in tweedehands zaken hangt is schoon en bovendien vaak zo goed als nieuw! Het aanbod is bovendien groot en als je de juiste adressen weet zijn de prijzen heel laag. Ook kerken of (sport)verenigingen houden regelmatig kledingbazaars om hun kas te spekken. Veel van de goedkoopste winkels geven het door hun verdiende geld ook vaak aan goede doelen, zoals het Leger des Heils en sommige Kringloopwinkels. Er zijn ook Weggeefwinkels waar dingen gratis zijn! In Assen is er de Sociale Winkel. Deze vindt u aan de A.H.G. Fokkerstraat 24. Iedereen is daar welkom en de prijzen zijn er laag.

Hergebruik, tweede gebruik en voorkomen van afval
Wanneer je zuinig bent met materiaal, doordat je zo weinig mogelijk nieuw koopt of iets een andere bestemming geeft, spaar je geld uit en dit is beter voor het milieu. Koop niet steeds een plastic tas bij de supermarkt, maar neem je eigen boodschappentas mee. Krijg je toch plastic tasjes mee, gebruik ze dan opnieuw, bijvoorbeeld als boodschappentas of vuilniszak. Als je bijv. verschillende stuks groente koopt (bijv. broccoli, bloemkool) , doe er dan geen plastic zakje om, maar plak de prijssticker er gewoon op. Verder kun je allerlei voorwerpen een tweede bestemming geven. Van een oud laken kun je slopen maken, van een oude handdoek washandjes. Van groente-, fruit- en tuinafval kun je compost maken.