Huishoudgeld is het contante geld dat je gebruikt voor allerlei dagelijkse uitgaven. Dat zijn uitgaven voor: voeding, versnaperingen, drank, schoonmaakmiddelen,bloemen, cadeaus. Haal op een vaste dag in de week steeds hetzelfde bedrag aan huishoudgeld op. Doe dat met contant geld, met de pinpas ga je makkelijk over je vaste bedrag heen. Op is op! Haal niet te veel contant geld in huis, in verband met diefstal. Als je eerst een vast bedrag aan huishoudgeld wil bepalen, kun je een tijdje een kasboek gaan bijhouden. Bewaar alle kassabonnen, schrijf alles op per uitgave. Na een paar weken heb je al snel inzicht in je uitgaven.

Maak voor het boodschappen doen een lijstje.
Splits het lijstje uit naar winkels, waar je wat haalt. Probeer voor meer dagen per week boodschappen te doen en doe dan verder alleen de ‘verse’ boodschappen. Je komt dan minder vaak in de verleiding ‘extra’ of ‘overdadige’ boodschappen mee te nemen. Pas wel op dat je geen dingen moet weggooien!

Vergelijk regelmatig de prijzen.
In sommige winkels ben je duurder uit dan in andere. Als je tijd hebt, zoek dan de goedkoopste winkel op. Denk ook aan je eventuele reiskosten! Kinderen krijgen in winkels vaak veel gedaan, neem ze niet mee of vertel ze van tevoren dat ze niets krijgen. Controleer altijd de kassabon.

Koop niet te snel de aanbiedingen.
Alleen als je zeker weet dat je het product van dat merk en in die hoeveelheid wil hebben. Let op de vaak goedkopere huismerken, vergelijk ze eens met het merk dat je nu gebruikt. Op ooghoogte artikelen pakken is verleidelijk, maar zak ook door de knien om goedkopere produkten te pakken.

Zegeltjes of spaaracties binden je aan een bepaald artikel of winkel. Weegt dit op tegen het cadeau of voordeel plus de eventueel te betalen portokosten?

Koop groente en fruit van het seizoen, dat is vaak voordeliger en bovendien goed voor het milieu. Als je van tevoren weet dat er weinig tijd is om boodschappen te doen of maaltijden te bereiden, kook dan van tevoren of kies een ‘gemakkelijke’ maaltijd. Er is dan minder aanleiding om een vaak duurdere ‘kant en klare’ maaltijd te kopen.

Visite te eten hebben hoeft niet perse duur te zijn. Als je de tafel wat creatief en uitgebreid dekt en de maaltijd leuk opmaakt, (een toefje peterselie of wat sprietjes bieslook doen soms al wonderen) kunnen eenvoudige maaltijden ook heerlijk zijn. Misschien kun je met de visite afspreken om iets mee te nemen voor aan tafel.

Verjaardagen, feestdagen en vakantiedagen brengen extra kosten voor voeding en/of drankjes met zich mee. Probeer eventueel van te voren geld opzij te zetten of alvast wekelijks wat extra’s in te slaan.